7
Energierapport
Onze zonneparken hebben het afgelopen jaar behoorlijk wat kilowatturen aan energie opgewekt. Hoewel de zon zich niet van zijn beste kant heeft laten zien, hebben we toch een positieve bijdrage geleverd aan duurzame energieopwekking. Hieronder vind je een rapportage van de energieopbrengsten in 2023.
Veel regen en de zon die het liet afweten…
Helaas zal het jaar 2023 de geschiedenisboeken niet ingaan als een jaar waarin de zon overvloedig aanwezig was in België. Integendeel, de massale regenval van november en de daaropvolgende kritieke wateroverlast zullen we niet snel vergeten.
Dat bevestigen ook de KMI-statistieken. België haalde een globale instraling van 1.015 kWh/m², dat is zo’n 3% minder dan in een normaal jaar (1.037 kWh/m²). Ten opzichte van het topjaar 2022 (1.121 kWh/m²) betekende dit zelfs een daling van meer dan 10%.
Dit voelden we ook aan de productie van onze zonneparken.
Uren zon in 2023
...dan steken we met EnergyVision een tandje bij!
Wanneer de zon zijn werk niet doet, leveren we gewoon zelf een extra inspanning door nog meer zonnepanelen te plaatsen en onze installaties nog accurater te monitoren en onderhouden. We zien onze infrastructuur zo verder aangroeien en halen alles uit de kast om elke extra kilowattuur groene energie te kunnen produceren.
We nemen je in wat volgt graag mee doorheen het energierapport van onze installaties in 2023.
Onze statistieken
Aantal zonneparken
Zowel in België, China als Marokko regen we de installaties aan mekaar. We zagen voornamelijk in België een grote stijging in het aantal projecten, omdat het ASTER-project (zonnepanelen op daken van sociale woningen) in 2023 op kruissnelheid kwam. De komende jaren zal dit aantal nog verder toenemen.
Gemiddeld telt een zonnepark in onze portefeuille 77 zonnepanelen. Maar de verschillen zijn groot tussen de verschillende landen en zonneparken. Ons kleinste project (B2C, in België binnen het Brusol-concept) is slechts 4 panelen groot. Ons grootste project, in China, telt meer dan 19.000 zonnepanelen.
Vermogen van onze zonneparken
Het totale vermogen van onze zonneparken is verspreid over drie verschillende landen, maar opgeteld gaat het om een behoorlijk vermogen dat we intussen gebouwd hebben en monitoren, al dan niet voor eigen rekening. Dat vermogen groeit jaarlijks (en steeds sneller) aan.
Gecumuleerd vermogen van onze projecten (uitgedrukt in MWp):
Beschikbaarheid van onze zonneparken
Zonne-installaties bouwen is één ding, ze optimaal laten functioneren en renderen is een andere zaak. Hiervoor staat er een toegewijd assets- en serviceteam 24/7 klaar om dit te bewaken. De beschikbaarheid van onze projecten doorheen het jaar is één van de belangrijkste parameters die daarbij gemeten wordt. We garanderen een minimale operationele beschikbaarheid van minstens 98,5% voor zowel onze eigen projecten, als de zonneparken die wij bijvoorbeeld aanhouden voor Sibelga of ASTER. Operationeel en beschikbaar betekent een instraling van minstens 50 W/m² zonnepaneeloppervlakte.
De hogere beschikbaarheid van onze zonneparken ten opzichte van de sector, leidt tot hogere productiviteit (kWh/kWp) en dus tot een hogere winstgevendheid.
Zonneparken van EnergyVision (2021-2023)
2021
2022
2023
Benchmark in de sector (2021-2023)
2021
2022
2023
Energieproductie van onze zonneparken
De totale energieproductie van onze volledige portefeuille wordt nauwgezet opgevolgd en uitgesplitst in B2B en B2C, alsook per land aangezien de zonne-instraling sterk verschillend is.
We meten voor elke afzonderlijke site de energieproductie, uitgedrukt in kWh/jaar.
Daaruit volgt een relatieve performantie, uitgedrukt in kWh/kWp/jaar: hoeveel kWh elk geïnstalleerd zonnepaneel jaarlijks op een bepaalde locatie produceert.
De resultaten variëren sterk voor elke locatie. Dat is logisch, aangezien dit sterk afhankelijk is van de oriëntatie, hellingsgraad en ligging van de installatie. Een uitgekiende engineering en goede opvolging en onderhoud van de installaties zorgen voor hogere opbrengsten.
In vergelijking met 2022, lag de instraling in België tot 12% lager en in Marokko tot 10% lager. In China zagen we dan weer een hogere instraling, een toename van 6%.
De resultaten op globaal niveau in absolute cijfers (uitgedrukt in kWh/jaar):
De resultaten in relatieve cijfers (uitgedrukt in kWh/kWp/jaar):
Interventies op onze zonneparken
Onder interventie verstaan we: elk alarm dat een interactie vereist, van op afstand of via tussenkomst van een technieker ter plaatse. We spreken hier over correctieve interventies.
Alarmen worden gegenereerd door onze monitoringsplatformen of door meldingen van klanten. Dit kunnen ze doen via onze algemene servicelijn die 24/7 beschikbaar is. Techniekers van wacht staan klaar om het hele jaar door, ook tijdens vakantieperiodes of in het weekend, uit te rijden wanneer nodig.
Onderstaande cijfers zijn beschikbaar voor de Belgische serviceafdeling en dus specifiek voor het beheer van de Belgische portefeuille.
Met de stijgende portefeuille gaat ook het aantal interventies omhoog, hoewel dit aantal beperkt stijgt gezien de kwaliteit van de uitvoering van onze installaties.
Overzicht van het aantal interventies op onze projecten:
We onderscheiden twee soorten interventies, de preventieve en de correctieve interventies.
Voor de industriële (B2B) installaties wordt een preventief onderhoudsplan opgesteld om de goede werking van de installatie te garanderen. Daarin zit een jaarlijkse elektrische controle en een tweejaarlijkse mechanische controle met een kuisbeurt van de installatie. Tijdens het elektrisch onderhoud wordt de goede werking van de zonnepanelen, omvormers en het elektrisch bord nagekeken. Tijdens het mechanisch onderhoud krijgen de mechanische bevestiging van de zonnepanelen en structuren een visuele inspectie. De reiniging van de zonnepanelen gebeurt op basis van osmosewater.
Voor de correctieve interventies identificeren we twee soorten alarmen die aangeven waarvoor een interventie nodig zou kunnen zijn. Enerzijds zijn er alarmen die een reële impact kunnen hebben op de productie van de installatie (bijvoorbeeld een defecte omvormer, isolatiefout op de bekabeling…). Anderzijds zijn er de alarmen die te maken hebben met communicatieproblemen (wegvallen van het netwerk, slechte tijdelijke verbinding met het platform…).
Aan elk alarm wordt een prioriteit toegekend met daaraan gekoppeld een welbepaalde Service Level Agreement. De meeste alarmen krijgen een onmiddellijk antwoord. Vaak binnen de twee uur en bijna altijd binnen de eerste 24 uur. Het probleem is daarom niet onmiddellijk van de baan, maar er wordt een actieplan aan gekoppeld om de installatie zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Dit moet altijd binnen de termijnen van de vastgelegde Service Level Agreement.
Terug naar overzicht
Samenstelling: Ilse Maes
Met medewerking van: Laurens De Greef, Laura Maenhaut, Koen Decourt, Klaas Michielssens, Michèle Adams, Kathleen Van Herrewegen, Sander Wille, Elias Pittoors, Jan De Rycke, Lizz De Walsche, Jonas Haustraete, Meghan Richil, Stijn Keppens
Design en vormgeving: Ilse Maes
Verantwoordelijke Uitgever: Maarten Michielssens
© EnergyVision 2024 – alle rechten voorbehouden