8
Mobiliteitsrapport
Ons aanbod in E-mobility heeft in 2023 een ware groeispurt gekend. Kijk hieronder mee naar wat die groei betekende voor EnergyVision, maar vooral voor iedereen die elektrisch rijdt.
De uitdagingen en oplossingen in het elektrisch rijden
Overal in Europa komt de transitie naar elektrisch rijden op kruissnelheid, maar nergens in Europa gaat het zo snel als in België. Het aantal elektrische wagens verdubbelde het voorbije jaar. Zelfs als particulier wordt de aankoop van een elektrische wagen best realistisch dankzij initiatieven zoals een premie bij aankoop van een wagen en subsidie bij het installeren van een laadpunt.
Natuurlijk blijven er ook drempels bestaan om voor een full electric wagen te kiezen. De grootste? Stekkerstress! Buikpijn en klamme handjes wanneer het batterijpercentage daalt en er geen vrij laadpunt in zicht is. Wie thuis niet kan laden, is aangewezen op publieke en semipublieke laadpunten. Daar konden we in 2023 alvast bijhelpen. Meer dan 1.500 nieuwe publieke laadpunten in het Brussels Gewest werden door onze mensen geplaatst en aangesloten en worden met de grootste zorg in topconditie gehouden. In 2022 zetten we nog baby stapjes, in 2023 werd het menens.
Prijstransparantie
Verrassingen zijn voor verjaardagen. In alle andere situaties zijn ze zelden aangenaam en dus te vermijden. Hoewel Europese wetgeving rond prijzen en prijstransparantie nog in de puberteit zit, publiceren wij prijzen correct en duidelijk naar onze klanten en partners.
Wie met een EnergyVision laadpas laadt, kent de prijs vóór de laadsessie, tot op de eurocent. Onze partners, die sessies op de EnergyVision laadpunten herverkopen aan hun laadpashouders, kunnen ook vooraf de prijs inschatten die ze later op de factuur zullen aantreffen.
Die prijs is trouwens niet enkel transparant, het is ook de laagste prijs.
Onze lievelingslaadpunten? Dat zijn laadpunten waarop we zelf de energie leveren, energie afkomstig van de EnergyVision-zonnepanelen. Niet alleen is die 100% hernieuwbaar, ze is ook veel goedkoper dan de energie die onze concullega’s aankopen op de energiemarkt.
Wat als… ons prijsvoordeel ook het prijsvoordeel van onze klanten wordt?
Kunnen we écht de goedkoopste zijn? Is dat een claim die we kunnen waarmaken?
Jazeker! Dat laten we ook telkens opnieuw valideren: onafhankelijke partijen verzamelen dagelijks de prijzen van alle publieke laadpunten in België en berekenen welke prijs we moeten hanteren om goedkoper te zijn dan 98% van de publieke AC-laadpunten. Wat met onze snelle DC-laders? Daar hanteren we gewoon dezelfde prijs. Het jaar 2023 eindigde zo met een prijs van 0,36 EUR/kWh (incl. BTW) voor snelladers van 300 kW. Niemand in België doet beter.
Snel en gewoon laden aan de laagste prijs
Live. Love. Laugh. Battery.
Procentueel groeit het aantal elektrische wagens met bokkesprongen, maar in absolute cijfers hebben we met z’n allen nog een hele weg af te leggen. Ideaal dus, want er is werk aan de winkel en wij houden van werk aan de winkel. EV Belgium, de sectorvereniging voor zero-emissiemobiliteit in België, voorspelt tot 2.000.000 elektrische wagens in 2030. We zijn dus nog maar pas begonnen en de échte groei ligt voor ons.
Laadpunten
100% elektrische wagens
kWh (CPO + eMSP)

Ons netwerk van publieke laadpunten: in volle groei
Onze groei in laadpunten en kWh vs. de toename in elektrische wagens
Terwijl het aantal elektrische wagens in België sterk toeneemt, verspreidt ons netwerk zich als een olievlek over het Brussels Gewest en nu ook over Vlaanderen. Het enige type olievlek dat er nog mag zijn als het aan ons ligt.
Na de eerste gunning van de Brusselse aanbesteding voor publieke laadpunten in 2022, werden onze inspanningen met vertrouwen beloond. We mochten nog eens 1.400 nieuwe laadpunten plaatsen. Een project dat we in juni 2023 opstartten en in maart 2024 afrondden.
Het netwerk van semipublieke laadpunten dat we in 2022 overnamen, kreeg trouwens de tender electric loving care die het nodig had. Vervangen, upgraden of uitbreiden? Die vraag lag vaak op tafel. Intussen leerde ons Assets team de gedragingen van allerhande nieuwe types laadpalen kennen.


Tussen 2022 en 2023 kende België een aanzienlijke groei in het aantal elektrische en hybride voertuigen, met respectievelijk een stijging van 93,6% en 43,4%. Tegelijkertijd heeft ons EnergyVision-laadpuntennetwerk een exponentiële groei doorgemaakt van 176%, wat resulteerde in een toename van 502% in het verbruik van megawatturen (MWh).
Gemiddelde omzet per laadpunt

Gemiddelde kWh per laadpunt

Aantal klanten

Aantal sessies

* Powered by EnergyVision = Deze laadpunten zijn volledig in eigen beheer (incl. Prijszetting) **Serviced by EnergyVision = Deze laadpunten behoren tot het EnergyVision netwerk. De energie wordt geleverd door een externe partij, waardoor we de prijszetting niet volledig in hand hebben.
We zijn nog maar net begonnen, de échte groei ligt voor ons.
Bezettingsgraad
Net zoals elk zonne-uur onze panelen laat floreren, zien we onze laadpunten het liefst ononderbroken laden. 24/7 is natuurlijk niet haalbaar, maar we houden nauwgezet in de gaten of ons netwerk optimaal gebruikt wordt. Op semipublieke laadpunten bij bedrijven is het gebruik wisselend, eigen aan elke specifieke situatie. Voor het publieke netwerk zit er wel een lijn in de cijfers.
Transparantie zit in ons DNA. Dus wij vertellen graag hoe we ’t doen. In ons achterhoofd houden we de cijfers van de marktleider in Nederland die, weliswaar enkel voor DC-laadpunten, een bezettingsgraad van 13,4% rapporteert.

Laden aan de laagste prijs
Onze belofte aan de EnergyVision laadpashouders: laden aan de laagste prijs
Wie met een EnergyVision laadpas de baan op gaat, die laadt op onze laadpunten aan de laagste prijs. Dat is geen loze belofte. We controleren non-stop of we daarin slagen. Dagelijks halen we de laadprijzen van alle Belgische publieke en semipublieke laadpunten op en die zetten we af tegen onze laadprijs.
Sinds het najaar van 2023, het moment waarop we deze strategie voor het eerst publiek communiceerden, waren we elke dag goedkoper dan 98% van alle AC-laadpunten. Kijken we naar DC-laden, dan is het nog straffer: elke dag waren we dé goedkoopste van het land.
AC- en DC-laden doe je met je EnergyVision laadpas trouwens aan dezelfde lage prijs. Daarmee dagen we de markt uit en brengen we ons voordeel, dat van 100% groene en lokale stroom, naar onze klanten.
Gemiddelde laadbeurt in de verschillende segmenten

Continu streven naar kwaliteit en uptime
Praten we vandaag met bestuurders van een elektrische wagen, dan is het vinden van een vrije laadpunt de eerste bezorgdheid. “Maar eens je daar aankomt, zal ‘ie dan werken?!” Dat blijkt steevast de volgende vraag.
De betrouwbaarheid van ons netwerk
Ook wij rijden uiteraard elektrisch, dus die pijn voelen we zelf elke dag. De strenge eisen die de Brusselse overheid ons oplegt voor ons publiek netwerk proberen we op al onze locaties te behalen.
- Is een gebruiker geblokkeerd of is er een veiligheidsrisico, dan moet een technicus binnen de twee uur ter plaatse zijn als we het probleem niet van op afstand kunnen oplossen.
- Is een laadpunt onbeschikbaar, dan krijgen we 24 uur de tijd om het terug operationeel te krijgen. Binnen een termijn van tien dagen moet een definitieve herstelling uitgevoerd zijn, t.e.m. eventuele schoonmaak, verwijderen van graffiti...
De overall uptime voor de laadpunten in ons netwerk is 97% of hoger. Zou elk laadpunt gemiddeld 1 dag in de maand onbeschikbaar zijn, dan hebben we een groot probleem, maar dat hebben we dus niet met onze gerealiseerde uptime van 99,15%.
Laden houdt zich trouwens niet aan kantooruren. Onze Service Level Agreements lopen 24 uur per dag door, elke dag van het jaar. Bij onze helpdesk, bereikbaar via het telefoonnummer dat op elke laadpunt terug te vinden is, daar krijg je 24/7 een echte mens aan de andere kant van de lijn.

…levert ons een sterke reputatie op bij klanten en partners
Het is fijn opgemerkt te worden door de gangmakers van de sector. Chargemap, een van de grootste aanbieders van laadpassen in Europa met meer dan 1,8 miljoen klanten, bouwt een community van elektrische bestuurders die elkaar helpen door elke laadbeurt te evalueren. Als één instantie de kwaliteit van een netwerk kan inschatten, dan komt Chargemap daar, dankzij de hulp van klanten, wellicht het dichtstbij in de buurt.
Toen we in januari 2024 onze eigen naam terugvonden in de top-5 van meest kwalitatieve netwerken in België (met een tweede plaats in de rangschikking prijs-kwaliteit), konden we niet anders dan onze teams bedanken voor hun continu streven naar de beste laadervaring.

Samen met elektrische bestuurders maken we maken de energietransitie mogelijk
29 Miljoen gereden elektrische kilometers
De transitie naar elektrisch rijden wordt natuurlijk vooral gedragen door de bestuurders die kiezen om een beetje pionier te zijn. Ze verdragen de groeipijnen, ze geven feedback en ze passen hun gedrag aan een nieuwe manier van mobiliteit aan. In 2023 leverden we 5,1 miljoen kWh aan energie via onze laadpalen of onze laadpassen. Daarmee kom je al eens ergens. Met een gemiddeld verbruik van 18 kWh per 100 km, kun je met die 5,1 miljoen kWh maar liefst 29 miljoen kilometers rijden. Da’s redelijk ver. Hoe ver?
keer de wereld rond of
keer naar de maan en terug
1/2
of halfweg van hier naar Mars*

Vermeden CO₂
Kilometers tellen is goed om weten, maar uiteindelijk is het impact die telt. CO₂ -uitstoot, daarover gaat het. De 34 miljoen kilometer die elektrisch worden gereden, komt overeen met een vermeden uitstoot van 4121 ton CO₂ . Da’s het werk van 1.650.000 bomen. Dat zijn best wel wat bomen.

(*Schijnt wel een slechte baan te zijn…)
Samenstelling: Ilse Maes
Met medewerking van: Laurens De Greef, Laura Maenhaut, Koen Decourt, Klaas Michielssens, Michèle Adams, Kathleen Van Herrewegen, Sander Wille, Elias Pittoors, Jan De Rycke, Lizz De Walsche, Jonas Haustraete, Meghan Richil, Stijn Keppens
Design en vormgeving: Ilse Maes
Verantwoordelijke Uitgever: Maarten Michielssens
© EnergyVision 2024 – alle rechten voorbehouden