Vlaanderen wacht, Brussel bouwt
EnergyVision bouwt voor klein en groot. Voor heel veel families, maar ook voor KMO’s en corporates. Dat laatste doen we onder de vlag “EnergyBiz”, onze formule voor ondernemingen.
Terwijl de hele wereld zonnepanelen wilde, viel de markt van zonnepanelen voor Vlaamse ondernemingen helemaal plat. In Brussel daarentegen bleven we groeien.
De vraag naar energieoplossingen, naar aanleiding van de energiecrisis en de publiciteit rond onze kapitaalsverhoging was ongekend hoog in het voorjaar, tenminste in Brussel. In Vlaanderen daarentegen viel de markt stil.
Ondernemingen wachtten af, wantrouwig als ze waren na alweer overheidsingrepen die retroactief investeringen onderuit haalden. Van zodra de Vlaamse regering aankondigde dat de groene stroomcertificaten voor oude installaties gestopt zouden worden, gebeurde wat we vreesden: ook de vraag van KMO’s voor nieuwe installaties stokte volledig.
Resultaat: terwijl overal in de wereld zonnepanelen gelegd werden op daken van ondernemingen om de energiecrisis te lijf te gaan, stortte de markt voor zonnepanelen bij bedrijven in Vlaanderen in met maar liefst 80%.
Ook wij ondervonden hoe moeilijk het was in Vlaanderen. In Brussel daarentegen bleef ons B2B-segment groeien en ook in Wallonië bouwden we onze eerste installaties.
Een nieuw (Brussels) record
In het Brussels Gewest bouwden we tientallen installaties, maar de kers op de taart? Dat werden de daken van ‘Brussels Expo’. In de late herfst kregen we telefoon. De installateur die meer dan 10.000 zonnepanelen op hun daken beloofd had, gaf niet langer thuis. Of wij dat even konden overnemen op de schuine, moeilijke daken van de expohallen. Oh ja, in de kou en de regen, want voor eind december moest alles gebouwd en gekeurd zijn, omdat de steunmaatregelen in het Gewest vanaf 2023 zouden dalen.
Iedereen verklaarde het onmogelijk, dus wij zeiden direct ja.
Op 26 december lag het laatste zonnepaneel op het dak en kon de keurder komen keuren.
Zo hebben we er een visitekaartje bij. De hallen en paleizen van Brussels Expo, goed voor meer dan 4,7 MWp aan zonnepanelen, op de meest complexe daken, geplaatst in weer en wind (én vriestemperaturen). Straks komen er nog een paar duizend zonnepanelen bij. Zo is Brussels Expo de grootste zonnefabriek van het Gewest (ook de vorige grootste installatie zat al bij ons).
Een huzarenstukje dat onze kwaliteiten in de verf zet: communicatie, samenwerken, extreme flexibiliteit én het beste project management team van België!
Lees hier het nieuwsbericht van de inhuldiging op onze website.
China
Covid-19 revisited (maar wel veel zonnepanelen)
Terwijl Europa werd geteisterd door de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne, merkte China daar behoorlijk weinig van. Wel werd het land getroffen door de ene coronalockdown na de andere. De interesse in de projecten bleef hoog, maar de lockdown- en quarantainemaatregelen zorgden voor langere verkooptrajecten en installatietijden. Bestaande klanten die op vaste tijdstippen een deel van de investering dienden terug te betalen, kenden operationele cashflowproblemen omdat de fabrieken meerdere weken gesloten waren. Hierdoor liepen de terugbetalingen in sommige gevallen vertraging op. Nieuwe klanten twijfelden en stelden uit. Onze medewerkers zaten regelmatig enkele weken thuis. Ondanks deze hindernissen (en gemor bij onze Chinese en Belgische teams) werd er in het totaal 67,5 MW geïnstalleerd dat vanuit België gefinancierd werd, en nog eens 50MW vanuit ons Chinees kantoor. Dat laatste verloopt volgens een nieuw model, waarbij we een bundel van installaties op publieke en privégebouwen in dezelfde regio plaatsen. Die bundel wordt na afloop en oplevering in één keer overgedragen aan de lokale overheid.
Om dat nieuw model op te zetten, kwam onze Chinese baas Eric Zhang in het voorjaar een week naar België. Een lange trip terug langs ondermeer Hongkong en zes weken quarantaine, werd zijn deel. Maar het bleek een schot in de roos: 50MW bouwden we dus volgens dit nieuw model en in 2023 gaat dit cijfer maal drie.
En Eric? Hij kreeg extra veel Belgische chocolade mee om de quarantaine te verteren. :)
Marokko
Forse groei
In 2022 verdubbelde de omzet in Marokko. We bouwden er meer projecten dan ooit: honderden projecten van zonne-irrigatie bij landbouwers, tientallen projecten bij militaire grensposten, kazernes en scholen, maar ook zonnepanelen bij bedrijven en enkele grote aanbestedingen, ondermeer in Casablanca.
Zonne-irrigatie is een blijver
Elk jaar plaatsen we honderden installaties voor zonne-irrigatie bij Marokkaanse landbouwers. Dit laat hen toe om, onafhankelijk van butaangas, diesel of het elektriciteitsnet, louter op basis van zonne-energie water op te pompen en zo gratis, met dank aan de zon, hun velden te irrigeren. Ook in 2022 blijft het aantal projecten zich opstapelen.
PV carports en zonnepanelen voor militaire scholen en kazernes
In 2022 bouwden we, verspreid over tientallen locaties, in totaal bijna 8.000 zonnepanelen op de daken en gronden van legerkazernes, militaire scholen en andere gebouwen van het Marokkaanse leger.
Zo schaart ook het leger zich achter de doelstellingen van Koning Mohammed VI om ook de overheidsgebouwen van Marokko steeds duurzamer te maken.
De groenste bib
De bib van Kenitra huist op een nieuwe locatie. Op een futuristisch gebouw, uitgerust met de meest recente energietechnieken, bouwde EnergyVision een zonnedak. Dat dak is onderdeel van de vraag van de bouwheer om het gebouw 100% C0₂-neutraal te maken, ook op de voorgevel kwamen zonnepanelen.
Zo is de universitaire bibliotheek in Kenitra dankzij EnergyVision de groenste bib van de regio geworden.
Groene businesscentra in Casablanca, Salé en Fez
In 2022 bouwden we ruim 1,1 MWp aan zonnepanelen in de bedrijvenparken van Casa Nearshore (in Casablanca), Technopolis (in Salé) en Fez Shore (in Fez). Opdrachtgever Ewane Assets mikt in de drie parken op zeer energie-efficiënte gebouwen. Minder beton, een veelheid aan nieuwe materialen en dus ook veel zonnepanelen die door EnergyVision geplaatst werden. Dit alles moet, voor elk van de gebouwen, leiden tot de certificaten BBCA en E+C-, die nooit eerder zijn uitgereikt in Marokko.
Samenstelling: Justin Noyez
Met medewerking van: Michèle Adams, Thomas Dauwe, Koen Decourt, Sander Wille, Klaas Michielssens, Maqsud Bilal, Laurens De Greef, Laurien Godfroid
Design en vormgeving: Ilse Maes
Verantwoordelijke Uitgever: Maarten Michielssens
© EnergyVision 2023 – alle rechten voorbehouden