08
Energierapport
Productiecijfers van onze projecten en zonneparken in 2022.
Zon in overvloed…
Terwijl 2021 nog een Belgisch zonnejaar was om snel te vergeten, overtrof 2022 alle verwachtingen. Het KMI rapporteerde dat de drie zomermaanden van 2022 allemaal zonniger waren dan gemiddeld. Meer nog: dat deze zomer veruit de zonnigste zomer ooit was, met meer dan 779u zon (normaal: 594u). 2022 verpulverde zo het vorige record van 2003 (739u). Zelfs tot diep in oktober bleef de zon overvloedig schijnen.
Onze PV-installaties draaiden dus op volle toeren, waardoor we onze klanten maximaal van groene, lokale hernieuwbare energie konden voorzien. Klanten tevreden, wij tevreden, onze planeet tevreden!
Uren zon in 2022
Energiecrisis gaf de PV-sector een boost…
Ook al was de zon het afgelopen jaar aanwezig in overvloed, je kon niet om de energiecrisis heen. De hoge energieprijzen deden ons massaal naar alternatieven zoeken.
De goedkoopste energie is nog steeds deze die je niet verbruikt. Het deed de samenleving nadenken over ons energieverbruik en gezinnen, bedrijven en overheden zochten oplossingen om er rationeler mee om te gaan. De tweede goedkoopste bron van energie is ze zelf lokaal opwekken; Zo komen onder meer onze zonnepanelen in beeld. De vraag steeg exponentieel en de PV-sector kreeg een enorme duw in de rug. Wereldwijd piekte de vraag naar onderdelen en omvormers. Ook wij bouwden een recordaantal installaties en produceerden nooit eerder zo veel groene energie.
Graag nemen we u mee doorheen de cijfers en resultaten van 2022.
Onze data
Kilowatturen, kilowatturen, kilowatturen. Daar draait het om. Onze monitoring- en servicediensten stonden elke dag, 24/7 paraat om de prestaties van de PV-installaties van kortbij op te volgen. Alleen op deze manier kunnen we garanderen dat we het beste uit onze installaties halen.
En dat is goed voor iedereen: de maatschappij wint, want elke groene kWh zonnestroom is een stap dichter bij een propere en gezondere samenleving: EnergyVision wint, want hoe meer groene stroom wij genereren, hoe meer omzet en middelen er uit voortvloeien en hoe meer wij kunnen investeren in onze toekomst en in onze klanten. Tot slot winnen onze klanten: geïmpacteerd door een zware energiecrisis, is elke groene kWh een grijze uitgespaard op een geëxplodeerde energiemarkt.
Aantal zonneparken
Gemiddeld telt een zonnepark in onze portefeuille 85 zonnepanelen, maar de verschillen zijn groot tussen de verschillende landen en zonneparken. Ons kleinste project (B2C, in België binnen het Brusol-concept) telt slechts 6 panelen. Ons grootste project, in China, is 20.000 zonnepanelen groot.
Vermogen van onze zonneparken
Onze projecten zijn verspreid in drie verschillende landen, maar opgeteld gaat het om een behoorlijk vermogen dat we intussen gebouwd hebben en monitoren, al dan niet voor eigen rekening. Dat vermogen groeit jaarlijks en steeds sneller.
Gecumuleerd vermogen van onze projecten (uitgedrukt in MWp):
Beschikbaarheid van onze zonneparken
De beschikbaarheid van onze projecten doorheen het jaar is één van de belangrijkste parameters die wordt gemeten. We garanderen een minimale operationele beschikbaarheid van minstens 98,5% voor zowel onze eigen projecten, als de zonneparken die wij bijvoorbeeld aanhouden voor Sibelga of ASTER. Operationeel en beschikbaar betekent een instraling van minstens 50 W/m² zonnepaneeloppervlakte.
Het feit dat de beschikbaarheid van onze zonneparken aanzienlijk hoger ligt dan het gemiddelde in de sector, leidt tot een hogere energieproductie (uitgedrukt in kWh/kWp) en dus tot een hogere winstgevendheid.
Zonneparken van EnergyVision (2020-2022)
2020
2021
2022
Benchmark in de sector (2020-2022)
2020
2021
2022
Energieproductie van onze zonneparken
We meten de energieproductie op van onze volledige portefeuille (uitgesplitst in B2B en B2C en gezien de sterk verschillende zonne-intensiteit ook uitgesplitst per land waarin we actief zijn).
We meten echter ook voor elke afzonderlijke site de energieproductie, uitgedrukt in kWh/jaar.
Vervolgens kijken we voor elke site naar de relatieve performantie, uitgedrukt in kWh/kWp/jaar: hoeveel kWh produceert elk geïnstalleerd zonnepaneel jaarlijks op een bepaalde locatie?
De resultaten zijn sterk afhankelijk van:
- De locatie
- De oriëntatie en hellingsgraad (een installatie die gericht is naar het zuiden brengt meer op dan één die naar het oosten gericht is, een zonnepaneel onder een hellingshoek van 31° brengt meer op dan een paneel dat plat ligt),
- Correcte engineering en installatie
- Een goede opvolging en onderhoud met tijdige interventies.
De instraling lag in 2022 meer dan 10% hoger dan het jaar voordien, wat een gunstig effect heeft gehad op de energieproductie van onze portefeuille.
De resultaten op globaal niveau in absolute cijfers (uitgedrukt in MWh/jaar):
Zowel de residentiële (B2C) installaties als industriële installaties (B2B) kennen een opmerkelijke stijging ten opzichte van 2021. Dit is voornamelijk te wijten aan de extra zonne-uren in het voorjaar en de zomer.
De resultaten in relatieve cijfers (uitgedrukt in kWh/kWp/jaar)
Interventies op onze zonneparken
Onder interventie verstaan we: elk alarm dat één of andere interactie vereist, of dat nu van op afstand is, of een tussenkomst van een technieker ter plaatse. We spreken hier over correctieve interventies.
De alarmen kunnen gegenereerd worden door ons monitoringplatform, of kunnen komen via berichten van klanten (alle klanten krijgen van ons speciale noodnummers en mailadressen, zoals urgent@brusol.be, urgent@energyhome.be of urgent.aster@energyvision.be, die permanent, het hele jaar door, ook tijdens vakantieperiodes of tijdens de weekends, bereikbaar zijn voor dringende problemen).
Ondanks de forse aangroei van onze portefeuille, en dus het aantal projecten dat we monitoren, is er in 2022 slechts een beperkte stijging van het aantal interventies.
We identificeren twee soorten alarmen die optreden en waarvoor interventies nodig kunnen zijn: alarmen die een reële impact kunnen hebben op de productie (bijvoorbeeld defecte omvormer, uitval, enz.), versus alarmen die enkel op een communicatieprobleem duiden (ons platform heeft tijdelijk geen verbinding met de installatie, maar de installatie zelf blijft wel energie produceren).
De meeste alarmen krijgen een onmiddellijke respons: vaak binnen het uur, en sowieso bijna altijd binnen de 24 uur. Een probleem is daarom niet onmiddellijk opgelost, maar het alarm krijgt wel onze onmiddellijke aandacht en we stellen een actieplan op om uiterlijk na 72 uur terug vol-operationeel te zijn.
De preventieve interventies zitten hier niet inbegrepen (visuele inspectie, elektrisch en mechanisch onderhoud). Deze worden jaarlijks uitgevoerd op onze industriële installaties om de toekomstige geode werking te kunnen blijven garanderen.
Tot slot worden de zonnepanelen periodiek gereinigd. Dit gebeurt door middel van osmosewater. Hoe schoner een zonnepaneel is, hoe beter de instraling en dus hoe hoger de productie. Hoe vaak een zonnepaneel gekuist dient te worden om optimale prestaties te hebben, is zeer sterk afhankelijk van zowel de regio als de hellingsgraad van de installatie. Zonnepanelen op een schuin dak in België moeten quasi niet gereinigd worden. Het regent in België vaak genoeg en die regen spoelt de meeste vuiligheid weg. Een PV-installatie op een plat dak in China, dat is iets compleet anders. Door de luchtvervuiling, de pollutie en de smog, ligt er na slecht een week na elke kuisbeurt alweer een fijn laagje stof op de zonnepanelen.
Samenstelling: Justin Noyez
Met medewerking van: Michèle Adams, Thomas Dauwe, Koen Decourt, Sander Wille, Klaas Michielssens, Maqsud Bilal, Laurens De Greef, Laurien Godfroid
Design en vormgeving: Ilse Maes
Verantwoordelijke Uitgever: Maarten Michielssens
© EnergyVision 2023 – alle rechten voorbehouden